Pečovatelky jsou žádané nejen v Praze. Je jich velký nedostatek

pečovatelky

Nedostatek pečovatelek trápí nejen hlavní město, ale i všechny okrajové oblasti. Pečovatelky starající se o seniory a handicapované lidi jsou často finančně podhodnocené. Jejich práce je přitom nejen fyzicky, ale i psychicky náročná. Různé organizace napříč ČR hlásí rapidní pokles.

Pražské organizace, zajišťující péči o seniory a handicapované, hlásí nízké kapacity zaměstnanců. Důsledkem toho jsou dlouhé seznamy čekatelů na sociální služby. Seznam se nejspíš jen tak nezkrátí, zájemců o práci pečovatelky je totiž také velmi málo.

Podhodnocená ale nezastupitelné

Práce pečovatelek je fyzicky i psychicky náročná a navíc podhodnocená. Zaměstnanci na této pozici často dělají přesčasy, a i když jsou mimo práci, mívají zapnuté služební telefony a jsou vždy připravení vyjet klientovi na pomoc. Ačkoliv je pro ně téměř všude připraveno zázemí s psychoterapeutem či jinou pomocí v rámci psychického zdraví, pečovatelé je využívají jen málo.

Přečtěte si také: Depeche Mode v Praze. Fanoušky neodradil ani déšť.

Pečovatelky denně přesahují limity

Další stránkou zaměstnání je fyzická námaha, která většinou přesahuje základní bezpečnostní limity. Například limity pro manipulaci s břemeny jsou za den překročeny mnohokrát. Břemenem se totiž rozumí nejen věci a neživé předměty, ale právě i lidé a pacienti. Ti jsou odkázání na své pečovatelky, které je musí dost často zvedat z postelí, přenášet či jinak manipulovat. Pacienti svou váhou jen těžko zapadnou do stanovených limitů bezpečnosti práce. Taková péče samozřejmě není jednorázová, ale probíhá celý den, čímž dochází také k porušování limitů.

Lze vůbec s takovými podmínkami bojovat? Odborníci doporučují co největší míru zapojení technických vymožeností, které by mohly pečovatelům usnadnit práci. Například polohovací postele, elektrické vozíky či jiné nástroje.